Hoe vind je de juiste hardloopschoenen? Lees hier dé tips!

Geplaatst op: 20 oktober 2015

Al ruim vier jaar doe ik aan hardlopen. Ooit begon ik ermee om overtollige kilo’s kwijt te raken, maar inmiddels is het meer een soort van gezonde verslaving geworden. Zo’n 3 tot 4 keer per week ga ik lekker een uurtje rennen. Even alle gedachten van me afzetten, een lekker muziekje op en gaan….

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat ik beter loop met lichte, dempende schoenen aan mijn voeten. Met echte hardloopschoenen houd je het beter vol en loop je minder risico op pijntjes en blessures. Ben je ook op zoek naar goede hardloopschoenen? Dan geef ik je hier enkele tips.

Kies een maatje groter

Als je hardloop zetten je voeten uit. Je hebt dus meer ruimte nodig in je schoenen. Het is dan ook een aanrader om een halve maat of een maatje groter te kiezen dan je eigen schoenmaat. Kies dus voor een maat 40 als je normaal maat 39 hebt.

Check de ondergrond

Ga ook na waar je meestal op loopt. Waarschijnlijk zal je veel over asfalt lopen. Je hebt dan ook hardloopschoenen nodig met een goede demping.

Ga je pronatie na

Als je hardloopschoenen wilt kopen dan is pronatie een belangrijk element. Dit is de wijze waarop je voeten naar binnen draaien als deze net op de grond zijn geland. Je type pronatie heeft een belangrijke invloed op je keuze voor hardloopschoenen. Om te weten te komen wat jouw type van pronatie is, kun je een test doen. Maak je voet nat en ga dan op een oppervlak staan. Je ziet dan goed of je voeten naar binnen of naar buiten kantelen en welk type van pronatie je hebt. Als de zolen van je schoenen in een S-vorm slijten, vanaf de buitenkant van de hiel richting de grote teen, dan heb je een neutrale pronatie. Je kunt dan kiezen uit heel veel modellen hardloopschoenen. Door hardloopschoenen te kiezen die aansluiten op jouw type pronatie, vang je de schokken beter op, voorkom je blessures en loop je comfortabeler.

Kijk naar het gewicht

Zelf ga ik altijd voor lichtgewicht hardloopschoenen van Asics. Zo loop ik nu op deze Asics Gel Lytes. Deze schoenen bieden, ondanks het lichte gewicht, voldoende demping. Iets dat wel zo fijn is, want zo vang je de schokken van het hardlopen op en voorkom je blessures en pijntjes.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners