Hoe kan ik mezelf het beste opwarmen voor het sporten?

Geplaatst op: 23 september 2015

Beginnende sporters maken vaak de fout om geen warming-up te doen. Het resultaat is dat je twee dagen later nog steeds last van je spieren hebt. Het kan zelfs zo fout gaan dat je een blessure oploopt. Het is van belang om een warming-up voor het sporten uit te voeren. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je spieren extra rekbaar zijn. Je spieren krijgen een verbeterde reactietijd, waardoor ze sneller reageren. Uiteindelijk merk je een goede warming-up direct tijdens het sporten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je spieren warm te krijgen voor het sporten.

Begin met een rustige cardio oefening.

Als je in de sportschool bent, dan ga je niet meteen met gewichten aan de slag. Begin gewoon met een rustige cardio oefening. Door op een rustige manier te beginnen met bewegen kan je jouw spieren warm maken. Ik begin standaard mijn work-out met 10 minuten fietsen. Ik stel de fiets gewoon in op een vrij programma van 10 minuten. Vaak verbrand ik hiermee al mijn eerste honderd calorieën door puur een warming-up uit te voeren. Dit is natuurlijk mooi meegenomen!

Stretchen voor het hardlopen.

Als ik buiten ga hardlopen, dan ga ik natuurlijk niet eerst een stukje fietsen. Vaak begin ik door gewoon een heel rustig tempo te joggen. Je kan het bijna geen joggen noemen. Ga jezelf niet pushen om meteen een hoog tempo te lopen. Naast joggen begin ik met stretchen. Je kan dit niet vaak genoeg doen om je spieren een beetje extra elasticiteit te geven. Vergeet geen enkele spier want je lichaam gebruikt meer spieren, dan je zou denken tijdens het hardlopen. Stetch je spier net zover totdat je ongemak voelt, maar het mag niet pijnlijk zijn. Als het stretchen pijnlijk is, dan ga je eigenlijk te ver. Besteed vooral veel aandacht aan je kuiten en hamstrings als je gaat hardlopen.

Warming-up tijdens koud weer.

Als je gaat hardlopen, dan krijg je natuurlijk te maken met wisselende weersomstandigheden. Het is belangrijk om je lichaam tijdens koud weer wat extra aandacht te geven. Trek bijvoorbeeld tijdens de warming-up een opwarmingsvest aan. Trek deze pas uit als je alle oefeningen gedaan hebt en je spieren echt goed warm zijn. Is het echt heel erg koud? Je mag dan gerust je warming-up verlengen met een paar extra minuten.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners