Wat is het nut van sportdrankjes?

Geplaatst op: 24 november 2015

Tijdens het hardlopen zweer ik bij een sportdrankje. Ik heb wel eens alleen met water getraind, maar toen liep ik toch minder lekker. Het leek wel alsof ik veel minder energie had en niet goed vooruit kon komen. Toch als je op het etiket kijkt, bevat een sportdrank veel koolhydraten, oftewel suikers, welke eigenlijk helemaal niet goed zijn voor je lichaam. Dus is zo’n drankje  eigenlijk wel goed voor je? Wat is dus het nut van sportdrankjes?

Er zijn verschillende soorten sportdranken. Dit zijn de iso-, hyper- en hypotone drankjes. Meestal ga ik voor de blauwe versie, welke een isotone drank is. Deze voorziet je lichaam onmiddellijk van vocht en mineralen. Iets dat ik wel nodig heb tijdens het hardlopen.

Waarom geen water?

Water bevat geen stoffen die het vocht in je lichaam vasthouden. Een sportdrank beschikt over zouten, vitamines en koolhydraten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet te veel vocht verliest tijdens het sporten. Je droogt dus niet uit en houdt het langer vol.

Meer energie

De koolhydraten die in een sportdrank zitten zijn gelukkig ook ergens goed voor. Deze geven je meer energie tijdens de training. Wil je alleen een sportdrankje om de dorst te lessen tijdens het sporten? Kies dan voor een drank met weinig koolhydraten. Te veel koolhydraten remt namelijk de vochtopname in je lichaam.

Iso-,hyper- en hypotone sportdranken

Er zijn dus drie verschillende soorten sportdranken. Het verschil zit hem vooral in hoe snel je lichaam de stoffen opneemt. Hypotone dranken bevatten minder energie, maar worden wel sneller door je lichaam opgenomen. Water is een hypotone drank.

Hypertone dranken geven weer meer energie, maar het duurt weer langer voordat je lichaam de stoffen heeft opgenomen. Eigenlijk is het niet echt verstandig om zo’n drankje voor of tijdens het sporten te drinken. Een voorbeeld van een hypertone drank is een vruchtensap.

Een isotone sportdrank is vrijwel de beste keuze. Je lichaam neemt de stoffen van deze drank snel op en dit is weer heel fijn tijdens het sporten.

Het is dus wel echt duidelijk dat een sportdrank helpt om lekker te kunnen trainen. Door deze tijdens je training te drinken droog je niet uit, houd je het langer vol en zweet je niet als een otter. Zo zie je er na een uurtje trainen tenminste nog een beetje toonbaar uit. Iets dat wel zo fijn is als je die ene leukerd  onverwachts tegenkomt.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners