Dit is de reden waarom sommige mensen sneller bruin worden

Geplaatst op: 20 mei 2018

Je kent het wel! Je brengt net zoveel tijd door in de zon als je vriendinnen, maar bruin worden schiet niet echt op. Dit in tegenstelling tot al je vriendinnen die natuurlijk wel al poepiebruin zijn geworden. Natuurlijk weet je dat dit te maken heeft het het pigment, maar hoe zit dit nou eigenlijk precies?

Pigmentkorrels

Kort door de bocht komt het erop neer des de meer pigmentkorrels je hebt, des de bruiner je wordt. In de diepste laag van je opperhuid worden deze pigmentkorrels door je huidcellen aangemaakt. Hierna zullen deze pigmentkorrels naar de bovenste laag van je opperhuid gaan, welke vervolgens de kleur van je huid bepalen. Zodra de zon op huid schijnt zullen de huidcellen meer pigmentkorrels aanmaken waardoor je dus bruiner word. RTL Nieuws heeft een korte video gemaakt hoe dit proces precies werkt.

Maar waarom worden andere dan sneller bruin?

Dat de één sneller bruin wordt als de ander is vooral genetisch bepaald. Hoe vervelend het ook is, maar je bent of gezegd met bruine huid of niet. Dit heeft te maken met drie genetische factoren.

  • De snelheid van het aanmaken van pigmentkorrels is bij iedere persoon anders. Bij mensen welke dus minder snel bruin worden, ligt de snelheid van de aanmaak hiervan vaak lager.
  • De snelheid waarmee de pigmentkorrels van de onderste naar  bovenste laag van de opperhuid gaan ligt bij mensen welke niet snel bruin worden een stuk lager. Hierdoor krijgt je huis dus uiteindelijk veel minder snel kleur.
  • Je huidtype is de laatste factor welke invloed heeft op dit proces. De één is nou eenmaal donkerder van zichzelf als de ander. Helaas, maar je kan hier niets aan doen.
© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners