Collageen is een zeer belangrijk component van het bindweefsel in het menselijk lichaam

Geplaatst op: 31 augustus 2020

Ons lichaam is waarschijnlijk ons dierbaarste bezit. We willen natuurlijk dat alles altijd in een zo goed mogelijke conditie blijft en er als het even kan ook nog eens op zijn best uitziet. Het menselijk lichaam is behoorlijk zelfvoorzienend en maakt allerlei stoffen aan die helpen bij het in conditie houden van verschillende spiergroepen, gewrichten, organen, huid en haar. Een van deze stoffen is collageen. Collageen is een eiwit dat door het lichaam zelf aangemaakt wordt en een belangrijk component vormt van het bindweefsel in ons lichaam. Collageen is belangrijk voor bijvoorbeeld pezen en gewrichten, maar ook voor de groei van het haar, de nagels en de conditie van onze huid. Wanneer het lichaam zelf niet voldoende collageen aanmaakt kun je ervoor kiezen om extra collageen in te nemen. In bijvoorbeeld de vorm van supplementen.

Er zijn maar liefst 14 verschillende types collageen

Zoals gezegd is collageen een type eiwit. Bij eiwitten denken de meeste mensen aan proteïne shakes en spieropbouw maar er zijn honderden verschillende soorten eiwitten met elk hun eigen eigenschappen en bijdrage aan het menselijk lichaam. Collageen kan worden onderverdeeld in maar liefst 14 verschillende types. Collageen valt binnen de groep van extracellulaire eiwitten. De functie van deze eiwitten zijn vooral van positieve invloed op de werking van het bindweefsel zoals bijvoorbeeld in de gewrichten de huid, bloedvaten, kraakbeen en de botten.

Collageen helpt bij de verlichting van ouderdomsklachten

Van alle verschillende soorten collageen is die betrekking hebben op het menselijk lichaam, valt het overgrote gedeelte binnen de categorie type 1. Naast type 1 zijn er nog type 3, 5 en 6 die ook in andere soorten bindweefsel voorkomen. Na een leeftijd van 25 jaar begint het lichaam minder collageen aan te maken en het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen op leeftijd soms klachten ondervinden aan de gewrichten of pezen. Osteoartritis, Is bijvoorbeeld een veel gehoorde klacht en wordt in de volksmond ook wel slijtage of artrose genoemd. Een natuurlijk collageen supplement met collageen type 1 en 2 kan hierbij bij helpen en de klachten aanzienlijk verminderen. De meeste supplementen en collageen producten komen van vis en rundcollageen. Niet alleen voor de functie van het lichaam, maar ook voor cosmetische producten (leestip: wat doet collageen voor je huid?) wordt dit type collageen in grote getale geconsumeerd.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners