De gezondheidsvoordelen van een sauna

Geplaatst op: 20 september 2016

Een eigen sauna is heerlijk. Hiermee kun je wanneer je maar wilt volledig tot rust komen. Maar een eigen sauna zorgt niet alleen voor ontspanning, ook is hij erg goed voor de gezondheid. Deze gezondheidsvoordelen lichten we in dit artikel voor je toe.

Een sauna is een houten cabine die met behulp van een kachel of – in geval van een infraroodsauna – lampen flink verwarmd wordt. Door de hoge temperatuur zal je lichaam zich proberen af te koelen door te zweten. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen versneld afgevoerd worden, waardoor het lichaam van binnenuit gereinigd wordt. Een sauna past dus ook prima in een detox programma. Ook de bloedsomloop wordt in de sauna gestimuleerd. Hierdoor verbetert de doorbloeding en de aanvoer van zuurstof en andere voedingsstoffen.

Verbetering immuunsysteem

Wie regelmatig de sauna bezoekt, loopt over het algemeen minder vaak een verkoudheid of griepje op. Hoewel het nooit wetenschappelijk is bewezen, lijkt de sauna het immuunsysteem dus te verbeteren. Waar dat precies aan te danken is, is niet bekend. Theorieën zijn er wel. Zo zou de verhoogde lichaamstemperatuur een kunstmatige koortsreactie opwekken. Dit zou vervolgens het afweersysteem versterken.

Ontspanning

De sauna is te vergelijken met het nemen van een warm bad. De verhoogde temperatuur zorgt ervoor dat alle spieren volledig ontspannen. Hierdoor kan het lichaam sneller herstellen van eventuele blessures. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van de sauna in combinatie met sport. Let wel op dat je na het sporten niet te snel en te lang gebruik maakt van de sauna. Tijdens het sporten heb je ook flink gezweet en door daar na het sporten mee door te gaan in de sauna, kan het lichaam te veel uitdrogen.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners