Begin met hardlopen!

Geplaatst op: 25 oktober 2015

Als je geen budget hebt voor een dure sportschool, dan kan je gaan beginnen met hardlopen. Hardlopen is één van de gezondste sporten om te beoefenen. Je kunt hardlopen om snel calorieën te verbranden of om je gewicht op pijl te houden. Het is ook een manier om je conditie op pijl te houden. Voor mezelf is het ook een prima manier om eventjes me hoofd leeg te maken en te genieten van de natuur. We weten allemaal dat het gezond is om te gaan hardlopen. Maar hoe kan je nou het beste beginnen met hardlopen?

Begin met wandelen en joggen.

Helaas kan niemand ineens 5 km gaan hardlopen. Tijdens je training zal je merken dat zelfs één minuut hardlopen zwaar is. Begin daarom altijd eerst met wandelen en joggen. Maak een wandeling van een half uur en wissel je loopsnelheid af met joggen. Het beste schema is 3 minuten wandelen en 1 minuut joggen. Eventueel kan je een speciale App installeren om je hierbij te ondersteunen. Doe dit twee keer per week voor 3 weken. Verhoog de frequentie na één week naar één minuut wandelen en 2 minuten joggen. Na 6 weken kan je pas echt beginnen met hardlopen.

Hardlopen volgens een schema.

Je hebt je lichaam zes weken lang laten wennen aan wandelen en joggen. Het is nu tijd om echt te gaan hardlopen. Je leert hardlopen volgens een speciaal schema. Iedere week ga je steeds een stukje verder. In week 6 ga je 5x 2 minuten hardlopen en 5x 2 minuten lopen. Iedere week ga je een minuut langer hardlopen en sla je één keer gewoon lopen over. Na 14 weken moet het mogelijk zijn om 20 minuten achter elkaar hard te lopen. Vind je zo’n schema en klokken nou lastig? Download dan een speciale app die de tijd voor je bijhoud en aangeeft wanneer je weer mag lopen of hardlopen.

Vergeet je warming-up en cooling-down niet.

Veel Nederlandse sporters raken tijdens het hardlopen geblesseerd. De twee grootste oorzaken zijn het dragen van ongeschikte sportkleding en het vergeten van de warming-up en cooling-down. Zorg er dus voor dat je lichaam goed opwarmt. Je kan zo blessures voorkomen en het kost je slechts een paar minuten extra tijd.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners