5 tips om sneller en beter te slapen

Geplaatst op: 10 september 2015

Voor 10 uur werken heeft volgens het onderzoek van afgelopen week geen enkele zin. Dit heeft niet alleen te maken met dat we minimaal 8 uur moeten slapen, maar vooral met onze biologische klok. Volgens deze onderzoeker is het zelfs zo slecht gesteld met onze slaap dat we tegenwoordig in een maatschappij leven welke het zonder slaap moet stellen. Natuurlijk kan ik er niet voor zorgen dat je na 10 uur mag beginnen met je werk, maar ik kan je wel 5 handige tips geven om beter en sneller in slaap te komen.

Sport later op de avond

Dit klinkt een beetje apart, want wat maakt het nou uit of je om 11 uur ‘sochtends of 6 uur ‘savonds gaat sporten. Nou voor ons slaaprimte een heleboel! Sport je laat in de middag of vroeg in de avond dan beinvloed dit de slaapkwaliteit behoorlijk! Let op je moet ook weer niet te laat sporten, want je lichaam houdt ongeveer 2 uur de sport adreline vast.

Een goede temperatuur en voldoende fentilatie

Waar veel van ons 21 graden de ideale temperatuur in huis vinden, is dit in je slaapkamer een paar graden te warm. 18 graden is de ideale temperatuur om zo goed mogelijk tot rust te komen. Daarnaast is je raam op een kier openlaten geen overbodige luxe om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Geef slaaproutine prioriteit

Heb jij een tijdstip in je hoofd om te slapen? Heel goed dan ben je al halverwege om routine in je slaapritme te krijgen. Om je zo optimaal voor je dutje voor te bereiden zijn er een paar goude regels. Zo doe je er verstandig aan om na 6 uur ‘savonds geen cafeïne meer te drinken en crie uur voor je in bed stapt niks meer te eten. Maar misschien nog wel het belangrijkste en moeilijkste van deze goede regels is dat het gebruik van je tablet, laptop en smartphone. Laat al je elektonische aparaten minstens een uur voor je gaan slapen aan de kant. Inderdaad ook niet nog even je instagram account checken of de mail doen! Hierdoor zal je merken dat je met veel meer rust de nacht in gaat.

De klok doet er niet meer toe

Wij Nederlanders zijn het volk van de tijd. Er zijn tenslotte maar 24 uur in een dag en deze moet zo vol mogelijk gepland worden. Een wekker bij je bed kan dan ook niet missen, want stel je voor dat je niet elke vijf minuten voorbij kan zien gaan. Zodra het licht uit gaat, is de tijd niet meer belangrijk! Ook als je midde in de nacht wakker wordt laten we de tijd lekker links liggen. De gedachten dat je nog maar zoveel uur hebt om te slapen, maakt je namelijk alleen maar ongeduldig. Gooi die lichtgevende wekker dus de kamer uit en let vooral niet op je mobiel. De wekker gaat vanzelf als je weer wakker moet worden.

Helppp!! Ik moet nog zoveel doen

Je hebt een drukke dag gehad en eigenlijk kan je die gedachten niet losloten. Zodra je in bed stapt malen de taken door je hoofd en raak je lichtelijk in de stress door alles wat nog op je ligt te wachten. Schrijf het van je af! Maak een lijstje voor je gaat slapen met al deze punten en laat ze daar achter. Geef je hersennen de rust welke ze verdienen.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners