Ketogeen dieet: Slank door vet te eten

Geplaatst op: 29 september 2020

Ja, je leest het goed. Je kunt slank worden door vet te eten. Het mooie van deze afslankmethode is dat het je geen enkele moeite zult kosten en dat je efficiënt zult worden in het verbranden van vet. Deze afslankmethode is het ketogeen dieet.

In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een uniek dieet. Wat het zo uniek maakt is dat je hoofdzakelijk vet zult eten. 80% van je calorieën zullen afkomstig zijn van vetten. Waar vetten normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30% van je calorieën. Bij het ketogeen dieet zal je verder 15% van je calorieën uit eiwitten halen terwijl slechts 5% van koolhydraten afkomstig zullen zijn. Dit is een erg grote verandering omdat je normaal 55% tot 60% van je calorieën uit koolhydraten haalt. Nu denk je misschien direct dat het ketogeen dieet wel erg ongezond moet zijn. Dit is echter niet het geval. Bedenk dat bijvoorbeeld de Eskimo’s ook leven op een dieet wat uitsluitend bestaat uit vetten en eiwitten. Bij de Eskimo’s is het aantal mensen met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of andere chronische aandoeningen juist opvallend laag. En het ketogeen dieet is een dieet wat je niet de rest van je leven hoeft te volgen. Je volgt het ketogeen dieet totdat je streefgewicht is bereikt. Daarna ga je weer normaal eten. Het is bij het ketogeen dieet overigens wel de bedoeling dat je je vooral richt op gezonde vetzuren. Zo zal je ook veel avocado’s, eieren en noten gaan eten wat bronnen van gezonde vetzuren zijn.

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Er moet natuurlijk een reden zijn om zoveel vetten te gaan eten. Het heeft voornamelijk met het hormoon insuline te maken. Insuline is een hormoon wat je lichaam opneemt om glucose uit je bloed op te kunnen nemen. Glucose is onze voornaamste bron van energie en is afkomstig van koolhydraten die tot deze enkelvoudige suikers worden afgebroken. Vanuit de dunne darm wordt de glucose aan de bloedbaan afgegeven zodat de glucose naar de cellen getransporteerd kan worden. De cellen zijn echter gesloten, om ze voor de glucose te openen wordt insuline de bloedbaan ingestuurd. Insuline zet de cellen open zodat deze glucose opnemen. Insuline heeft echter nog meer functies in het lichaam. Zo zorgt insuline voor de opslag en het vasthouden van vet. Niet echts iets wat je wilt als je af wilt vallen. Het ketogeen dieet is er dan ook helemaal opgericht om de insuline laag te houden. Dit kan door het eten van vetten. Het eten van vet heeft namelijk geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Dit terwijl vetten je wel energie geven. Glucose (suikers) zijn de lievelingsbrandstof van je lichaam. Vetten vormen de reserves en geven minder makkelijk energie dan glucose. Je lichaam is normaal gesproken dan ook in de suikerverbrandingsstand. Het is dan erg goed in het verbranden van suikers en slecht in het

verbranden van vetten. Met het ketogeen dieet zorg je ervoor dat je lichaam omschakelt in de vetverbrandingstand. Het lichaam wordt dan een efficiënte vetverbrandingsmachine. Het is dan niet alleen goed in het verbranden van de vetten uit je voeding, maar ook in het verbranden van de lichaamsvetten. Zo kan je super efficiënt je lichaamsvetten gaan verbranden.

De omschakeling

Als je aan het ketogeen dieet begint dan zal je moeten omschakelen van suiker naar vetverbanding. Deze omschakeling is niet eenvoudig. Je lichaam moet in de zogenaamde toestand van ketose komen. Ketonen zijn stoffen die vrij komen als vetzuren worden afgebroken. Als je lichaam deze ketonen, in plaats van glucose, als brandstof gaat gebruiken dan is je lichaam in de toestand van ketose. Deze omschakeling duurt een paar dagen tot een week en het lichaam zal tijdens deze fase wat tegenpruttelen. Eenmaal omgeschakeld zal je wel de vruchten ervan plukken, je zult veel beter vet verbranden waardoor het afvallen een makkie wordt. Als je aan het ketogeen dieet begint dan stop je vrijwel helemaal met het eten van koolhydraten. Hierdoor raken je glycogeenvoorraden uitgeput. Glycogeen is de vorm waarin glucose wordt opgeslagen in je lever en spieren. Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vasthoudt. Door te stoppen met het eten van koolhydraten raken de glycogeenvoorraden leeg en gaat je lichaam vocht afvoeren. Dit kan griepachtige verschijnselen geven en dit wordt ook wel de beruchte keto griep genoemd. Je kunt dan last van hoofdpijn hebben, je slapjes voelen en zelfs een klein beetje verhoging krijgen. De symptomen van de ketogriep zijn te onderdrukken door voldoende te blijven drinken en voldoende natrium (zout) in je dieet op te nemen. Het helpt bijvoorbeeld om bouillon te drinken, dit zorgt voor het nodige vocht en natrium.

Voordelen van het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele diëten zoals het vetarme of het caloriearme dieet. De belangrijkste reden om het ketogeen dieet te volgen is het uitblijven van vervellende hongergevoelens. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel mooi stabiel kan blijven door het uitsluiten van koolhydraten. Het zijn de schommelingen in de bloedsuikerspiegel die hongergevoelens uitlokken. Een andere goede reden om het ketogeen dieet te volgen is de snelheid waarmee je overtollig vet kunt verbranden. Het verbranden van vetten zal ongekend snel gaan waardoor de kilo’s eraf vliegen. Verder kunnen mensen met insulineresistentie of diabetes typ 2 het ketogeen dieet overwegen vanwege de gezondheidsvoordelen. Het dieet zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer mooi stabiel wordt en goed te controleren.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners