Heb je suikers nodig tijdens het hardlopen?

Geplaatst op: 21 maart 2023

Snelle suikers zijn een goede brandstof voor hardlopers, tenminste dat is wat veel hardlopers denken. Even een gel, banaan of snelle snack geeft je direct de benodigde suikers tijdens het hardlopen, om er de laatste kilometers nog vol voor te kunnen gaan. Maar is het echt nodig om suikers te eten tijdens het hardlopen? In dit artikel bespreken we de rol van suikers tijdens het hardlopen en hoe je het beste kunt omgaan met je energiebehoefte.

Wat zijn suikers en waarvoor dienen ze?

Suikers, ook wel koolhydraten genoemd, zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Wanneer je koolhydraten eet, worden deze in je lichaam afgebroken tot glucose, wat vervolgens wordt opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen. Wanneer je tijdens het hardlopen energie nodig hebt, breekt je lichaam het opgeslagen glycogeen af tot glucose en gebruikt het als brandstof.

Moet je suikers eten tijdens het hardlopen?

Of je suikers moet eten tijdens het hardlopen, hangt af van de intensiteit en duur van je hardloopsessie. Bij korte hardloopsessies, zoals een korte afstand of een sprint, is het waarschijnlijk niet nodig om suikers te eten. Je lichaam kan waarschijnlijk genoeg energie uit je opgeslagen glycogeen halen om de sessie te voltooien.

Als je langer dan een uur gaat hardlopen, kan het nodig zijn om suikers te eten om de glycogeenvoorraden op peil te houden. Dit kan helpen om vermoeidheid te voorkomen en de prestaties te verbeteren.

Na ongeveer 90 minuten hardlopen beginnen de glycogeenvoorraden in je lichaam op te raken en moet je lichaam op zoek naar andere energiebronnen. Je kan dit weer aanvullen door middel van sportdranken, energiegel, fruit of een kleine snack.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen nodig is om suikers te eten tijdens het hardlopen. Als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt of als je lichaam goed is in het opslaan van glycogeen, heb je misschien geen suikers nodig tijdens het hardlopen.

Hoeveel suikers moet je eten tijdens het hardlopen?

Als je tijdens het hardlopen suikers wilt eten, is het belangrijk om te weten hoeveel suikers je nodig hebt. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 30-60 gram koolhydraten per uur te consumeren tijdens het hardlopen. Dit kan afkomstig zijn van sportdranken, gels of voedsel zoals bananen of energierepen.

Het is ook belangrijk om te experimenteren met de hoeveelheid suikers die je tijdens het hardlopen consumeert. Ieder persoon is anders en heeft verschillende energiebehoeften, dus het kan even duren voordat je de juiste hoeveelheid suikers hebt gevonden die voor jou het beste werkt. Het is aanbevolen om verschillende opties uit te proberen tijdens je trainingen om te zien wat voor jou het beste werkt.

Conclusie: Heb je suikers nodig tijdens het hardlopen?

In het algemeen is het antwoord op de vraag of je suikers nodig hebt tijdens het hardlopen, afhankelijk van de intensiteit en duur van je hardloopsessie, je persoonlijke doelen en hoe goed je lichaam suikers kan opslaan. Als je langer dan een uur gaat hardlopen, kan het nuttig zijn om suikers te eten om de glycogeenvoorraden aan te vullen en vermoeidheid te voorkomen.

Als je korter dan een uur gaat hardlopen, dan is het niet nodig om suikers in te nemen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te experimenteren om te bepalen wat het beste voor jou werkt. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige, zoals een sportdiëtist.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners