Is de good old boterham nou echt zo gezond?

Geplaatst op: 11 september 2015

Wie is er nou niet groot gebracht met een good old boterham? Als kind is ons geleerd om zowel in de ochtend als middag brood(jes) te eten. Eigenlijk denken we er niet eens over na of het nou gezond is of niet? Het is een gewoonte en in mijn beleving zijn gewoontes om doorbroken te worden. Daarom de vraag is onze Good old boterham nou echt wel zo gezond?

Om maar met de feiten op tafel te komen. Brood bevat vezels, B-vitaminen, wat miniralen, jodium, gist, gluten en heel veel zout. Kortom het klikt in iedergeval gezond en we kunnen dan toch ook zeker niet zonder? Hier begint dan voor veel mensen dan ook de denkfout. Inprincipe zit er in brood geen enkele voedingsstof welke we niet kunnen vervangen. Zo zitten al deze voedingstoffen ook in groente, fruit, noten en zaden en pitten. Kortom het is niet dat we brood moeten eten, omdat we anders niet aan onze voedingsstoffen komen.

Maar brood is zo lekker

Brood en dan vooral witbrood is verslavend. De verslaving van brood komt vooral voort uit nuttelozen toevoegingen bij vooral supermarktbroden. Zo wordt er steeds vaker suiker, conserveringsmiddel en glansmiddel toegevoegd welke in het orginele recept nooit zijn verwerkt. Deze toevoegingen zorgen er dan ook voor dat we nooit genoeg hebben.

Stop je brood in je mond, dan stop je jezelf vol met iets met relatief weinig voedingsstoffen. Met brood vul je jezelf en voed je jezelf allerminst. Je stilt je honger en stelt eigenlijk je honger moment uit. Het zwakke 4 uur momentje op de dag is dan waarschijnlijk voor ons allemaal ook wel bekend?

Voor mij minder brood

Weg met dat brood hoor ik jullie allemaal denken? Maar zo simpel is het ook weer niet. Laat je brood liggen dan moet je drie keer zoveel groente en/of fruit eten om daar de vezels uit te halen. Ook moet je zeker rekening houden dat je aanzienlijk minder jodium binnen krijgt doordat je geen bakkerszout meer binnenkrijgt. Jodium is vooral belangrijk voor de groei en is dus zeker iets waar je rekening mee moet houden. Je kan dit prima vervangen door meer ei, melk, vis en/of multi-vitamine die verrijkt is met jodium te nemen.

Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat je helemaal geen brood meer uit, maar vooral om bewust ermee om te gaan. Start bijvoorbeeld eens om in de ochtend geen brood meer te eten en dit te vervangen door en smoothie of yoghurt met fruit en noten. Als je dan in de middag dan toch brood wilt eten, haal dan een goed vers brood bij de bakker en vraag naar de puurste vorm. Hier zitten veel minder toevoegingen in dan brood uit de supermarkt.

Ikzelf ben gek op brood, maar ben het nog meer gaan waarderen nu ik het minder eet. Ik haal altijd mijn brood zo puur mogelijk bij de bakker en eet gemiddeld nog maar half brood per week. Ben jij klaar voor minder brood?

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners