Het aardbeienseizoen is van start: Zo gezond zijn aardbeien!

Geplaatst op: 15 mei 2018

Zodra ik de Hollandse aardbeien weer in/op de (super)markten zie liggen dan kan ik mij maar moeilijk inhouden. Ik ben echt gek op deze zomerse snacks en vooral in combinatie met een goede schep Griekse yoghurt. Maar naast ze zo ontzettend lekker zijn, zijn ze ook nog eens super gezond! Maar hoe gezond zijn aardbeien nou eigenlijk?

Zo gezond zijn aardbeien

Om te starten zijn aardbeien per 100 gram maar 29 kCal. Dat is een stuk minder als de meeste mensen zullen, omdat ze toch bekend staan om de vele fruitsuikers. Daarnaast zitten ze vol vitamines, mineralen en antioxidanten waardoor ze een boos geven aan je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld ook dat ze bijdragen aan je kortetermijngeheugen, een gezonde huid en goede weerstand?

Vol vitamine C

Vitamine C is ontzettend belangrijk in de strijd tegen bepaalde ziektes. Vitamine C is namelijk een antioxidant welke ervoor zorgt dat schadelijke stoffen worden geneutraliseerd. Een aardbei is op de kiwi na de vrucht met de meeste vitamine C.

Foliumzuur

Zwangere vrouwen opgelet, want aardbeien kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de kleine. Doordat ze vol zitten met foliumzuur verkleinen ze kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of hazenlipje. Daarnaast bevorderd foliumzuur de groei van het aanmaken van rode en witte bloedcellen.

Een gezonde huid

Vitamine C dragen bij aan een gezonde huid. Dit komt doordat vitamine c de aanmaak van collageen bevordert. En dit zorgt er weer voor dat je huid elastisch blijft.

Helpt tegen kanker

Natuurlijk helpt een gezond weerstand-systeem tegen deze vreselijke ziekte. Het is daarom belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen en daar dragen aardbeien sowieso aan bij. Maar netzoals bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen zijn aardbeien rijk aan ellaginezuur. Deze stof zorgt er uiteindelijk voor dat de groei van kankercellen worden tegengewerkt.

Aardbeien en bestrijdingsmiddelen

Het afgelopen jaar is er ongelofelijk veel opheft ontstaan over de bestrijdingsmiddelen op aardbeien. Zo zouden ze zes keer meer bestrijdingsmiddelen bevatten als andere fruitsoorten. De grote ophef komt voort uit dat de NVWA alleen kijkt naar de giftige stoffen los van elkaar. Wat de werking is van de giftige stoffen bij elkaar is dus nog niet duidelijk. Als we het voedingscentrum mogen geloven is er voldoende veiligheidsmarge om aardbeien gewoon te eten. Wel wordt er aangeraden om goed te variëren en word er als alternatief aangedragen om biologische aardbeien te nemen. Hier word aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen gebruikt.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners