Gezonder: Snacks uit de oven of frituur?

Geplaatst op: 23 september 2015

Persoonlijk ben ik er gek op! Snacken en zeker als ik na een hele week hard werken vrijdagavond op de bank beland en de tv op mijn favorieten programma’s zet. Rond een uur of 9 krijg ik dan altijd zin om te snacken. Natuurlijk pak ik dan vaak een gezonde snack, maar soms moet er ook ruimte zijn om eens niet op te hoeven letten. Mijn oog viel een paar maanden geleden op de Kwekkeboom oven bitterbal, want hoe graag ik bitterballen ook eet. De geur van de frituurpan blijft altijd een tijd hangen in mijn huis.

Het eerst wat je dan natuurlijk afvraagt bij deze bitterbal is of die wel net zo lekker is. Eerlijk is eerlijk dien ik te zeggen dat de bitterbal mij in alle opzichten heeft overtroffen. Een knapperige buitenkant en een heerlijke ragout aan de binnenkant. Een bitterbal zoals die hoort te zijn alleen een stuk gezonder?!

Maar wat is nou gezonder?

Bij het bekijken van de verpakking viel mij dit in eerste instantie toch wat tegen. De bitterbal uit de oven bevat helemaal niet minder kcal of vet. Integendeel juist, want de bitterbal uit de frituur doet hier zelfs de suggestie wekken dat je beter voor deze kan kiezen. Toch raar, want we denken allemaal dat frituren een stuk ongezonder is… Gelukkig klopt deze gedachten ook! Door de bereiding in de frituur zal de bitterbal zich nog volzuigen met vetten van de frituur wat je natuurlijk ook nuttigd. Hier zit het grote verschil in snacks uit de oven of de frituur. Het is niet zozeer wat er in eerste instantie op de verpakking staat, maar vooral de bereiding welke doorslaggevend is hoe slecht de snack is.

Bitterbal uit de oven (100 gram)

Energie: 262 kcal
Vet: 14.7 g
Verzadigd vet: 4.2 g
Koolhydraten: 23.1 g

Bitterbal gefrituurd (100 gram)

Energie: 190 kcal
Vet: 8.6 g
Verzadigd vet: 4.0 g
Koolhydraten: 19.8 g

Conclusie snacken uit de frituur of oven

100% de oven! Wil je een keer snacken kies er dan voor om dit te bereiden in de oven. Zo kan je ook ervoor kiezen om gewone snacks in de oven te bereiden. Let wel op dat niet alle snacks lekker zijn uit de overn, maar bijv de kipcorn wel. Natuurlijk zijn snacks zoals de Kwekkeboom bitterbal voor de oven een stuk lekkerder dan snacks welke hier niet voor bedoelt zijn.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners