Dit is waarom jij altijd koude handen en voeten hebt

Geplaatst op: 18 mei 2018

In de winter hebben we allemaal last van koude handen en voeten, maar veel van ons kennen dit probleem ook als de temperaturen iets omhoog gaan.Natuurlijk is het lekker als je bed instapt dat je je nog lekker kan opwarmen bij je vriend(in), maar helaas is dit niet altijd een optie. Maar hoe kan het toch dat je altijd last hebt van koude handen en/of voeten?

Bij zowel je handen als je voeten kunnen ze soms lijkbleek worden en daarna helemaal blauw. Dit komt, omdat de spieren van de bloedvaten bij (hoge) temperatuurwisselingen samentrekken. Het gevolg is dat je handen helemaal wit worden en na verloop van tijd blauw. Dat ze blauw kleuren komt doordat er minder bloed stroom, waardoor er minder zuurstof naar de cellen gaat. Wanneer de omgevingstemperatuur weer wat omhoog gaat zullen de spieren zich weer ontspannen en zal er weer meer bloedtoevoer komen waardoor je handen en/of voeten weer bijkleuren.

Schildklierafwijking

Je schildklieren zijn erg belangrijk bij de gesteldheid van je lichaam. Werken ze helemaal goed dan is er niets aan de hand, maar mensen die vaak last hebben van kouden handen en/of voeten hebben wellicht list van traagwerkende schildklieren. Aldus het Schildklier Organisatie Nederland.

Slechte bloedcirculatie

Klinkt logisch toch? Wanneer de snelheid van het bloed met een normale snelheid stroom, wordt je lichaamstemperatuur ook goed geregeld. Bij mensen welke veel last hebben van koude handen en/of voeten ligt de circulatie van het bloed vaak te laag, waardoor de regeling van de warmte van het lichaam teveel fluctueert.

Ziekte van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een aandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de tenen en/of vingers. De gevolgen zijn witte of blauw vingers en/of tenen waarbij dit vaak samen gaat met een tintelend pijnlijke gevoel. Vaak duurt deze aanval maar enkele minuten waarna de bloedtoevoer weer moet toenemen. Het kan voorkomen op momenten van stress, emoties of bij kou.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners