3x de gezondste alternatieven voor patat

Geplaatst op: 28 januari 2017

Stiekem houden we er allemaal van even snel een vette hap halen. Toch kan dit ook een stuk gezonder en (bijna) net zo lekker. Natuurlijk niet ter vervanging, maar voor de afwisseling is dit wel zo gezond 🙂

Patat van zoete aardappel

Eigenlijk kende je deze variant al, maar toch noemen we hem omdat het echt een goed alternatief is. Snij de aardappelen in reepjes. Dit kan je met of zonder schil doen, maar als je de schil laat zitten borstel de aardappel dan wel even goed schoon. Doe vervolgens de gesneden zoete aardappel in een kom en doe er zout, peter en (voldoende) paprikapoeder bij. Een beetje olie erbij doen zou het makkelijker moeten maken om de kruiden aan de aardappel te laten hechten. Verdeel het vervolgens over een bakplaat en bak de zoete aardappel 35 minuten op 200 graden.

Patat van knolselderij

Knolselderij verleend zich ook prima om patat van te maken. De smaak komt iets minder overeen als die van patat, maar dat maakt het niet minder lekker. Snij de knolselderij in reepjes en doe net zoals bij de zoete aardappel zout, peper en voldoende paprikapoeder erbij. Doe alles vervolgens op een bakplaat en bak het geheel 45 minuten op 190 graden. Keer ze wel af en toe om voor ene mooie bruining.

Patat van pompoen

Pompoen is zeker in de periode dat deze makkelijk verkrijgbaar is een prima groente om frietje van te maken. Persoonlijk houdt ik niet zo van de schil dus ik haal hem er altijd even af. Deze kan namelijk nogal hard worden als je ze in de oven bakt. Herhaal het ritueel wat je ook moet doen met de zoete aardappel en bak de pompoen reepjes zo een 30 minuten op 220 graden.

Groentefriet van de AH

Voor degene welke echt geen tijd/zin hebben om zelf aan de slag te gaan met hun groente heeft de AH een leuk zak met groentefriet. Eerlijk dien ik wel te zeggen dat ik het lekkerder vind als ik de groente zelf schil en snij, maar dit is een prima vervanger voor als we een keer geen zin om uitgebreid te koken.

Groentefriet bakken in de kokosolie

Vaak zie je op internet om je groentefriet te bakken in de oven, maar als ik eerlijk ben vind ik het erg lekker als ik het bak in de kokosolie. Ik pak dan meestal een grote wok/koekenpan en doe hier een schep kokosolie in als deze goed warm is doe ik mijn groente erbij en bak ik daar ze goudbruin is en de binnenkant zacht. Daarna nog wat extra zout erop en klaar is kees!

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners