Beste hardloopschoenen dames: Voor de snelste kilometers

Geplaatst op: 7 februari 2023

De beste hardloopschoenen dames verschillen wel degelijk met die van heren. Het vrouwenlichaam is uniek en daar passen hele specifieke hardloopschoenen bij. Het belangrijkste is dat hardloopschoenen fijn zitten, maar je wilt ook voldoende steun en dat de schoenen je helpen bij je sportprestaties. Daarom hebben voor iedere situatie de beste hardloopschoenen voor vrouwen.

Beste hardloopschoenen 2023

ASICS GEL-Nimbus 25 dames

De beste hardloopschoenen dames 2023 wilt je natuurlijk ook echt de allerbeste. Een hardloopschoen met voldoende ondersteuning, voldoende balans en die zit als pantoffels. Wanneer je de nodige km gaat afleggen dan wil je dit zo goed mogelijk doen en helaas zit daar wel een prijskaartje aan vast. Goede hardloopschoenen zijn namelijk een behoorlijke investering.

De ASICS GEL-Nimbus 25 dames zijn hardloopschoenen waar vrijwel iedere vrouw veel plezier aan gaat beleven. Deze hardloopschoen is een goede allround hardloopschoen met een vrij smalle pasvorm. De schoen staat vooral bekent om de uitstekende demping en dat komt door de extra foam aan de tussenzool. Daarnaast zit er gel in de tussenzool wat ook voor de nodige extra demping zorgt. De schoen is tevens geschikt voor zowel hak- als midden en voorvoetlopers.

 • Goede allround hardloopschoen
 • Extra demping door de extra foam in de tussenzool
 • Op de schoen zit voldoende reflecterende details zodat je ook in het donker opvalt
 • Smalle schoen waardoor deze minder geschikt is voor mensen met een brede voet

Beste hardloopschoenen dames nike

Nike React Infinity Run Flyknit 3 Women

Nike staat al jaren bekent om de uitstekende hardloopschoenen. Het is zelfs het merk wat is ontstaan uit de liefde voor hardlopen. Een goede hardloopschoen kan je dus wel aan Nike overlaten en ook voor vrouwen hebben ze een aantal prachtige exemplaren.

De Nike React Infinity Run Flyknit 3 Women is een lichtgewicht hardloopschoenen met een goede demping en uitstekende ventilatie. Ondanks de hoge flexibiliteit van de schoen, gaat dit niet ten kosten van de stevigheid. De Flywire technologie zorgt namelijk voor extra ondersteuning en stabiliteit.

 • Heeft een fijn bouncend gevoel tijdens het lopen
 • Schoen gaat door de goede rubber zool extra lang mee.
 • Geeft geen ondersteuning aan de binnen- of buitenkant van de enkel

Beste hardloopschoenen lange afstand

HOKA Bondi 8 

Een goede hardloopschoen voor de lange afstand heeft specifieken eigenschappen. Zo krijgt de schoen lange tijd belasting en daarom wil je dat het materiaal dit aankan. Vaak zijn de hardloopschoen wat duurder, maar het materiaal is dan vaak een stuk beter. Daarnaast wil je dat de schoen een ontzettend goede demping heeft zoals een gel-demping zodat je gewrichten zoveel mogelijk worden ontzien.

Als je de HOKA Bondi 8 ziet dan valt direct de dikke zool van de hardloopschoen op. Deze schoen bied dan ook optimale demping en is bovenal licht in gewicht. De perfecte combinatie voor als je lange afstanden wilt lopen.

 • Goede ondersteuning en heerlijke demping om lange afstanden af te leggen
 • Schoen geeft niet het bouncende gevoel tijdens het lopen.

Beste harloopschoenen overpronatie

New Balance Fresh Foam X 860v13

Bij overpronatie heb je het probleem dat je teveel op de buitenkant van je hiel landt tijdens het lopen. Vervolgens probeer je dit tijdens het lopen te compenseren, waardoor er teveel druk op de binnenkant van de voet komt te staan. Een harloopschoenen voor overpronatie zorgt dus voor voldoende steun aan de binnenkant van de voet. Hiervoor zal je opzoek moeten naar een antipronatie hardloopschoen.

De New Balance Fresh Foam X 860v13 is een antipronatie hardloopschoen en geeft goede ondersteuning als demping. Zeker wanneer je moeier wordt, zorgt deze schoen voor voldoende steun tegen overpronatie. Zou houd de bovenschoen de voet goed op zijn plek en zit er in de tussenzool een speciale techniek die de voet iets naar voren drukt. Dit alles zorgt ervoor dat je een veel betere landing en afwikkeling ervaart tijdens het lopen.

 • Ook verkrijgbaar voor brede voeten
 • Geeft extra steun op de binnenkant van de voet
 • Vooral geschikt voor antipronatie

Beste hardloopschoenen met demping

New Balance FreshFoam X 880 V12 voor dames

Hoeveel demping je op hardloopschoen nodig hebt hangt eigenlijk af van verschillende factoren. Loop je langere afstanden dan kan meer demping een stuk meer loopcomfort geven, maar ook de ondergrond kan een rol spelen. Daarnaast speelt je gewicht een rol en de manier waarop jouw enkel de klap van het lopen opvangt. In veel gevallen is goede demping erg fijn tijdens het hardlopen om je gewrichten te ontlasten.

De New Balance FreshFoam X 880 V12 voor dames is een schoen met extra demping. Dit komt, omdat zij het materiaal met de grootste dynamisch afzet zo laag mogelijk in de zool hebben aangebracht. Op deze manier word je energie optimaal gebruikt, maar heb je ook de meeste demping tijdens het open. Op deze manier kan jij makkelijk grote afstanden afleggen, zonder last te krijgen van gewrichten.

 • Hele goede demping
 • Goede zacht bovenwerk waardoor je voet goed vastzit
 • Vooral geschikt voor op de weg, niet voor offroad

Beste goedkope hardloopschoenen voor beginners

Adidas Duramo 10

Hardloopschoenen kunnen ontzettend duur zijn en zeker als beginnende loper wil je dit nog niet uitgeven. Logisch, want waarschijnlijk weet je nog niet wat je fijn vind en wil je eerst een budget schoen proberen om te kijken of het hardlopen wat voor jou is.

De Adidas Duramo 10 is een neutrale hardloopschoen en geschikt voor beginners. De schoen is voorzien van een zachte hiel en heeft een goede bovenwerk om je voet op zijn plek te houden. Je kan de schoen ook in de sportschool gebruiken of op normale wegen.

 • Goedkope hardloopschoen
 • Ook indoor te gebruiken
 • De schoen is heel erg basic en geeft veel minder demping en comfort als duurdere schoenen

Beste hardloopschoenen voor slechte knieën

Saucony Endorphin Shift 2

Hardlopen kan zwaar voor gewrichten zijn waaronder je knieën. Bij hardlopen komt er een ongelofelijk druk op je knieën, wat te vergelijken is met ongeveer drie keer je eigen lichaamsgewicht. Niet gek dat je knieën het dus behoorlijk te voortduren hebben. Voldoende kracht in je benen kunnen hierbij helpen, maar ook een goede loophouding en goede hardloopschoenen. Voor de juiste hardloopschoenen tegen slechte knieën heb je het liefst hardloopschoenen met een goede demping, maar niet teveel, dit kan de impact namelijk juist versterken.

De Saucony Endorphin Shift 2 is een hardloopschoen die kan helpen bij knieklachten tijdens het hardlopen. Deze schoen heeft een goede demping, maar houdt voldoende stevigheid. Daarbij is de schoen licht in gewicht, wat ook kan helpen om de knieklachten te verminderen. Met een offset (ook wel Heeldrop) van 4mm heb je een mooi vlakke hak. Hoe lager de offset, des de beter dit voor je knieën in veel gevallen is.

 • Lichte hardloopschoen
 • Lage heeldrop wat fijn is tegen knieklachten

Beste hardloopschoenen zware loper

Brooks Glycerin 20 GTS

Zware lopers zijn over het algemeen mensen die wat extra kilo’s met zich meebrengen. Al deze extra kilo’s hebben bij het hardlopen een nog grotere impact. Daarom is het voor zwarte lopers belangrijk om schoenen met voldoende demping te nemen, maar die ook nog de nodige steun geven.

De Brooks Glycerin 20 GTS is een schoen met ontzettend veel balans. Zo blijft je gehele been tijdens het lopen mooi recht en zit er met de DNA LOFT v3 een heerlijke zachte demping in de schoen. Daarnaast blijft er voldoende stevigheid in de zool zitten, om ook op verschillende ondergronden goed te kunnen lopen. Het is dan ook de perfect hardloopschoen tegen pijntjes.

 • Antipronatie stabiele hardloopschoen
 • Door verschillende drukzones een goede verdeling van de druk tijdens het lopen
 • Vrij dure hardloopschoen

Wat zijn goede dames hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen verschilt over het algemeen per persoon. De manier van lopen, de vorm van je voet en wat voor type hardloper je bent, hebben allemaal invloed op wat voor jou een goede hardloopschoen is. Over het algemeen is het handig om met de onderstaande criteria rekening te houden als je een goede hardloopschoen wilt kopen.

Wat voor loopstijl heb jij?

In de hardloopwereld zijn er drie belangrijke termen als het gaat om het type loopstijl: pronatie, overpronatie en onderpronatie. Klinkt nogal moeilijk, maar het geeft aan hoe je voet neerzet tijdens het hardlopen en waar de drukpunten zich bevinden.

 • Neutrale pronatie: Je landt op de buitenkant van de hiel en kantel vervolgens naar binnen. Hierbij blijft de enkel recht op de hiel staan. In dit geval heb je geen extra ondersteuning nodig.
 • Overpronatie: Je landt op de buitenkant van de hiel en compenseert dit teveel, waardoor er druk op de binnenkant van je voet komt te staan. Je hebt in dit geval extra ondersteuning op de binnenkant nodig.
 • Onderpronatie: Je landt op de buitenkant van de hiel, maar compenseert dit niet of nauwelijks. De druk blijft aan de buitenkant van je voet tijdens het hardlopen. Extra ondersteuning is niet nodig, maar neem wel schoenen waarbij je enkels voldoende demping krijgen.

Hoeveel demping wil je hebben?

Over het algemeen kan je aanhouden dat ervaren hardlopers die wat langere afstanden afleggen meer demping hebben bij het hardlopen. Ook mensen met pijn aan de gewrichten kan baat hebben bij meer demping. Let wel op dat teveel demping de balans en stabiliteit van de hardloopschoen kan verminderen.

Ook zal de demping van je hardloopschoen met de tijd verminderen. Gemiddeld gaan hardloopschoenen 600 a 1.000 kilometer mee. Hierdoor zullen veel hardlopers binnen 1 a 2 jaar al nieuwe hardloopschoenen moeten kopen, zeker bij schoenen met veel demping.

Hardloopschoenen moet comfortabel zitten

Dit klinkt ontzettend logisch, maar veel (beginnende) hardlopers kiezen niet altijd voor de beste hardloopschoenen. Natuurlijk wil je niet direct de hoofdprijs betalen, maar goede hardloopschoenen zitten echt veel lekkerder en maken het hardlopen een stuk aangenamer.

Zorg daarom dat je altijd de juiste maat hardloopschoenen koop, liever iets te groot dan te klein. Daarnaast wil je niet te zwarte hardloopschoenen hebben om zo de belasting tijdens het hardlopen te minimaliseren. Als laatste moeten de bovenschoen voldoende strak zitten om zo de schoen stevig om de voet heen te binden.

© 2016-2024 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners