Wanneer wel en wanneer niet een mondkapje op?

Geplaatst op: 25 september 2020

De situatie is in Nederland redelijk stabiel, maar om kans op verdere verspreiding van het coronavirus blijvend klein te houden heeft de overheid het mondkapje in bepaalde situaties verplicht gemaakt. In alle andere situaties gelden richtlijnen met betrekking tot gedrag in het openbaar en hygiëne. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de overdracht van het virus tegen te gaan en het gebruik van een mondkapje overbodig te maken. Hier lees je over wanneer je wel- en wanneer je niet verplicht bent om een mondkapje te dragen.

De basisregels: geen mondkapje nodig

De kwaliteit van mondkapjes loopt nogal uiteen. Daarnaast is er bewijs dat een niet-medisch mondkapje je niet goed beschermt tegen het virus. Het zorgt er alleen voor dat jij het moeilijker kan overdragen. Tenzij iedereen dus altijd een kapje draagt heeft het gebruik van niet-medische kapjes weinig nut. Omdat de medische kapjes zijn gereserveerd voor medisch personeel, heeft de overheid richtlijnen uitgebracht om de verspreiding van het virus zonder op mondkapjes te vertrouwen tegen te gaan.

  • Houdt 1,5 meter afstand.
  • Schud geen handen en vermijd persoonlijk contact.
  • Was je handen regelmatig goed met zeep.
  • Snuit je neus in een papieren zakdoekje en gooi deze daarna weg.
  • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.
  • Probeer zoveel mogelijk van huis te werken.
  • Vermijd drukte.

Als je van A naar B reist

Als iedereen zich aan de richtlijnen van de overheid houdt, dan is het dragen van mondkapjes dus theoretisch minder nodig. Maar deze richtlijnen zijn niet in alle situaties te volgen. Als je met het openbaar vervoer reist, met een taxi of met een gezelschap in een auto of busje, dan is 1,5 meter afstand houden erg lastig. Daarom moet er in die situaties een extra maatregel gevolgd worden en dat is het dragen van een niet-medisch mondkapje. Vanaf het moment dat je het voertuig weer verlaat gelden de basisregels.

Een uitzondering: afscheid nemen

Er wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu één uitzondering genoemd en dat is wanneer je afscheid wilt nemen van iemand die het coronavirus heeft opgelopen. Allereerst spreek je met de arts van deze persoon. Vervolgens draag je een medisch mondkapje als je de persoon bezoekt. Is er sprake van fysiek contact, dan zijn extra hygiënemaatregelen nodig. Was je handen voor 20 seconden lang met zeep en laat ze goed drogen. Als je in contact bent geweest met een corona patiënt en je weet dit, dan was je je handen voordat je naar buiten gaat, direct nadat je ergens naar binnen gaat, na het snuiten van je neus, voor het eten en nadat je het toilet hebt bezocht.

Weinig verplichtingen

In Nederland zijn er dus eigenlijk bijzonder weinig verplichtingen met betrekking tot het dragen en kopen van een mondkapje. We vertrouwen op de richtlijnen en als deze gevolgd worden kunnen we zo het virus aan. Mondkapjes zijn alleen verplicht in situaties waarin de basisregels niet kunnen worden nagestreefd

© 2016-2018 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners