Bevatten (voor)gesneden groentes minder vitamines?

Geplaatst op: 31 mei 2018

Super makkelijk en koken word er toch wel een stuk prettiger door. Voorgesneden groentes besparen een hoop tijd, maar wist je dat wanneer jij je groentes snijd er al vitamines verloren gaan? Maar hoe zit dit dan bij al voorgesneden groentes? Gaan daar meer vitamines verloren als dat je de groentes zelf zou snijden?

Zodra je iets qua bereiding op je groentes los laat zal er een verlies van voedingsstoffen plaatsvinden. Hierbij maakt het niet uit of vers, ingevroren of al voorgesneden is. Zodra er lucht, lucht, vocht of hitte bijkomt gaan vooral de vitamine c en foliumzuur verminderen.

Vitamine C en foliumzuur kwetsbaar

Door het snijden van de groentes gaat het oxideren. Bij dit oxideren gaan er vitamine verloren. Maar ook dit verlies is pas na een aantal uur echt te merken. Voor deze tijd blijven de vitamines vrij goed behouden. Bij voorgesneden groentes zorgen ze ervoor dat ze na het snijden de groentes zo snel mogelijk verpakken en de zak vullen met stikstof en/of koolstofdioxide. Dit zij normale gassen welke ook in de normale lucht hangen, maar niets aan de afbraak van de voedingswaarde doen. Als de voorgesneden groentes dan ook nog een snel koel bewaard worden dan zal de verlies minimaal zijn. Wist je bijvoorbeeld ook hoe kleiner je groentes snijdt des de meer vitamines er verloren gaan?

Behoud zo de meeste vitamines in je groentes

De grootste boosdoener van groentes is water! Ja dat had je niet verwacht he? Zelfs in koud water zorg je al voor vitamine verlies. Een tijdje de net gesneden groentes in een pan met water laten staan is dus niet zo een goed idee! Zo kunnen de groentes na één uur al 15% minder vitamines bevatten. Met deze andere tips behoud je de meeste vitamines in je groentes

  • Maak je een zak voorgesneden groentes open bereidt deze dan zo snel mogelijk. Hierdoor gaan zo min mogelijk vitamines verloren.
  • Ga je groentes koken doe dit dan in zo min mogelijk water en zo kort mogelijk. Stomen is eigenlijk nog veel beter
  • Snijd je zelf je groentes zorg dan dat je deze zo snel mogelijk bereid of opeet. Hierdoor haal je het optimale uit de  voedingswaarden
  • Hoe verser de groentes, des de meer voedingswaarden erin zitten? 35% korting op een zak groentes lijkt dus aantrekkelijk, maar je krijgt niet de maximale voedingswaarden binnen. Zonde van het geld toch?
© 2016-2018 healthychick.nl | Privacyverklaring | Linkpartners